Considerat fondatorul numismaticii moderne româneşti Octavian Iliescu a lăsat în urma sa numeroase pagini de literatură de specialitate de referinţă în cercetarea numismatică românească şi sud-est europeană. Cele aproape şapte decenii dedicate cercetării monedelor antice şi medievale s-au materializat în cazul lui Octavian Iliecu în peste 400 de studii de specialitate, pe care am reuşit să le inventariem datorită arhivei documentare donate de către acesta Muzeului Naţional de Istorie a României în anul 2009. De asemenea, intensa sa activitate, precum şi recunoaşterea de care s-a bucurat în rândul specialiştilor români şi străini este mărturisită de numărul impresionant de scrisori care se păstrează în arhiva documentară pe care o punem la dispoziţia publicului, reprezentând corespondenţa purtată de Octavian Iliescu de-a lungul a peste 40 de ani şi care din păcate a fost recuperată doar parţial. Dintre numele importante care au comunicat în scris cu Octavian Iliescu îi menţionăm pe Michael Metcalf, Elvira şi Vladimir Clain-Stefanelli, Virgil Căpitanu, Eugen Chirilă, Michel Amandry, Michel Balard, Philip Grierson, Theodor Gerasimov, Virgil Mihăilescu-Bîrliba, Cecile Morisson şi mulţi alţii.


Finanţarea primită din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional pentru realizarea proiectului „Partajarea on-line a studiilor şi arhivelor numismatice deţinute de Muzeul Naţional de Istorie a României" a reprezentat ocazia perfectă de a ne concentra eforturile spre a pune la dispoziţia publicului pasionat de numismatică, şi nu numai, toate articolele şi scrisorile regăsite în arhiva personală donată de către Octavian Iliescu. Cu sprijinul Institutului Naţional al Patrimoniului - Direcţia Patrimoniu Mobil, Intangibil şi Digital au fost digitizate un număr de peste 2500 de pagini deosebit de importante atât prin conţinutul lor informaţional, cât şi prin lumina pe care o pun asupra cercetării istorice în secolul trecut. Dincolo de facilitarea accesului la un fond documentar atât de important pentru un public cât mai larg, cunoscut fiind faptul că numismatica este unul dintre domeniile care stârnesc cele mai multe pasiuni în rândurile colecţionarilor, digitizarea arhivei Octavian Iliescu a reprezentat un pas semnificativ în conservarea de lungă durată a acestui material perisabil şi care trebuie manipulat cu grijă.


Sperăm ca prin acest proiect să aducem un omagiu acestei importante voci a numismaticii româneşti, Octavian Iliescu, şi de asemenea, să înlesnim accesul la pagini cu texte de calitate şi cu informaţii rezultate în urma unor cercetări riguroase şi valoroase.